Holocaust
Jødiske fotspor i nord er finansiert med hjelp av Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Stiftelsen Fritt ord
Slik bruker vi cookies

Samuel og Abels flukt til Sverige

Abel og Samuel flyktet til Sverige kun noen måneder etter Norge ble invadert. Samuel vendte tilbake og ble tatt av nazistene.

Samuel og hans nevø Abel var del av den norsk-jødiske familien Fischer i Narvik. Da tyskerne angrep byen 9. april, evakuerte hele familien byen.

Familien søkte aller først ly i Samuels hytte i Håkvik, sør for Narvik. Derifra var de innom flere stopp før de endte opp på Pundsletta gård i Skjomen, som var eid av Martin Mendel Fischer, faren til Abel og Samuels bror. Her oppholdt alle i familien Fischer fra Narvik seg noen måneder, mens kampene fortsatt pågikk. Den 10. juni da kampene var over valgte Samuel, hans kjæreste Inga, og Abel å flykte videre til Sverige. De dro sammen med flere andre nordmenn.

Samuel Fischer Fra Rbok For Rana 1995 S40
Inga Andreassen og Samuel Fischer i Narvik, sommeren 1939. (Kilde: Årbok for Rana/Bjørn Selfors)

Fra Skjomen gikk turen østover over fjellet Unna Allakas. Etter å ha gått i tolv timer var de fremme ved svenskegrensen. Der ble de møtt av svenske nøytralitetsvakter som fulgte dem til Abisko. De ble deretter fraktet flere steder før de endte opp i en flyktningeleir i Gunnern, sør i Sverige.

Abel Fischer kontaktet en familie i Skellefteå som han kjente fra Norge, og fikk hjelp av dem til å etablere seg som forretningsmann i Sverige. Abel hadde erfaring fra bransjen da han hadde arbeidet i onkelen Davids klesforretning i Narvik, Narvik Herreekvipering A/S.

Samuel, som også hadde jobbet i brorens Davids klesforretning, hadde ikke like stort hell med å etablere seg. Han hadde forsøkt å bruke sine forretningsforbindelser i Sverige, men til ingen nytte. I tillegg hadde David behov for hjelp i butikken hjemme i Narvik, spesielt siden hans kone Sara var blitt veldig syk. Knapt tre måneder etter flukten dro derfor Samuel og Inga tilbake til Narvik, mens Abel ble værende igjen i Sverige til krigen var over.

«Min onkel ble så skuffet over oppholdet i Sverige at han reiste tilbake til Norge den 25. august. Han reiste tilbake med bakgrunn i at ingen kunne ta vare på butikken. Der ble han selvfølgelig igjen og tatt av tyskerne.»
– Abel Fischer, i intervju med Jon Reitan, 2001

Den 26. oktober 1942 ble Samuel arrestert i Narvik og fraktet til Oslo. En måned senere ble han deportert med skipet Donau til Auschwitz, der han døde 12. januar 1943.

Kilder

Alstadhaug, Leif (red.) (1995) Årbok for Rana med omliggende distrikter. Vol. 28. Mo: Rana Museums- og Historielag
Bruland, Bjarte (2017) Holocaust i Norge. Oslo: Dreyers forlag
Indresand, Jørn (2006) «Rømte til Sverige – reddet livet», Narvik i dag
Ottosen, Kristian (1995) Nordmenn i fangenskap. Oslo: Universitetsforlaget
Reitan, Jon. Intervju med Abel Fischer (2001). Jødisk museum Trondheim

Personer relatert til denne artikkelen