Hverdagsliv
Jødiske fotspor i nord er finansiert med hjelp av Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Stiftelsen Fritt ord
Slik bruker vi cookies

David og Sara Fischer

David, Sara og Lillian Lea bodde i Narvik før krigen.

David Fischer ble født 20. juni 1899 i Trondheim av Abraham og Dina Fischer. Han vokste opp i Trondheim, og flyttet til Narvik i begynnelsen av 1920-årene for å åpne klesforretningen Narvik Herreekvipering.

Sara Shotland ble født 4. mai 1904 i Tromsø av Meyer Leib og Rosa Shotland. Shotland-familien holdte til i Tromsø og hadde flere forretninger i Nord-Norge.

I 1923 kunne man lese i flere aviser om at en forlovelse var inngått mellom David Fischer og Sara Shotland. Året etter giftet de seg i Tromsø.

Forlovelse Tronderen 27 1 1923
Faksimile, Dagsposten: Trønderen, 27. januar 1923. (Kilde: Nasjonalbiblioteket)
Davidog Sara Bryllup
David og Sara Fischers bryllup, Tromsø, 1924 (Kilde: Jødisk museum Trondheim)

I 1928 fikk David og Sara sin eneste datter, Lillian Lea. Hun vokste opp i Narvik og gikk på Villaveien skole på 1930-tallet.

Lillian Fischer Skoleklasse
Utsnitt av klassebilde fra klasse 3B på Villaveien skole. Lillian Lea Fischer i midten. 1938. (Kilde: Narviksenteret)

Ved overgangen til 30-tallet flyttet Davids brødre, Samuel og Mendel Martin Fischer, til Narvik. De kom for å hjelpe til med forretningen David hadde etablert. Etter hvert flyttet også Mendel Martins kone Bertha og deres tre sønner Wulf, Idar og Abel til Narvik. Fischer-familien ble godt integrert i bylivet i løpet av 30-tallet, og hadde blant et eget bedriftsfotballag.

I tillegg til butikken deres, som nå het Herreekviperingen A/S, startet David og Samuel Nord-Norges Konfeksjonsfabrik (Norkofa) i 1935.

D Og S Apner Fabrikk Lofotposten 23 6 1935
Faksimile, Lofotposten, 23.6.1935 (Kilde: Nasjonalbiblioteket)

Da andre verdenskrig kom til Norge tok livet en brå vending for David og familien. Narvik ble angrepet 9. april, og flere store slag utspilte seg der de neste to månedene. David, Sara og Lillian Lea flyktet derfor til Skjomen noen kilometer sør for byen, der Davids bror Martin Mendel hadde en gård. Den 10. juni var kampene over i Narvik, og David tok med seg familien hjem igjen. Mendel Martin ble igjen på gården med kona Bertha og sønnene Wulf og Idar. Eldstesønnen Abel flyktet til Sverige sammen med Davids bror, Samuel Fischer.

I løpet av sommeren ble Sara alvorlig syk, og den 9. september 1940 døde hun.

Fremover 13 9 1940
Faksimilie, Fremover, 13.9.1940 (kilde: Nasjonalbiblioteket)

Etter Sara døde fortsatte brødrene Fischer å drive Herreekviperingen. Samuel kom tilbake fra Sverige til Narvik, og Mendel Martin jobbet i forretningen samtidig som han hadde gårdsdrift på Skjomen.

Den 18. juni 1941 ble Mendel Martin arrestert i en aksjon mot nord-norske jøder. Et år etter, den 26. oktober 1942, ble David, Samuel og nevøen Wulf arrestert og sendt til Bredtveit fengsel utenfor Oslo. En måned etter ble de deportert fra Oslo til Auschwitz med skipet Donau. Da måtte Lillian Lea komme og bo hos sin tante Bertha og fetter Idar på Skjomen. Den 25. november ble de også arrestert og sendt til Oslo og deretter Auschwitz med skipet Gotenland. I Auschwitz ble alle drept.

Etter krigen flyttet Abel Fischer tilbake til Narvik, og tok over Herreekviperingen. Den er fortsatt i drift i 2021 under navnet Fischer klær.

Kilder:

Jødisk museum Trondheim

Bruland, (2017), Holocaust i Norge

Personer relatert til denne artikkelen