Holocaust
Jødiske fotspor i nord er finansiert med hjelp av Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Stiftelsen Fritt ord
Slik bruker vi cookies

Isak Pickelner

Isak Pickelner ble arrestert av nazistene 18. juni 1941. Han ble drept i Auschwitz i januar 1943.

Isak Snublestein
Det er nedlagt en snublestein til minne om Isak ved adressen der han arbeidet, Dronningens gate 46 i Narvik. (Kilde: Jødisk museum Trondheim)

Isak Pickelner ble født 8. september 1887 i Homjel, Hviterussland. I 1913 giftet han seg med Anna Rosanik, og sammen fikk de tre barn; Arvid Abraham (1913), Esther (1917) og Samuel Moici (1922).

Etter mange år som kjøpmann i Oslo, flyttet Isak med familien til Narvik i 1924. Han bodde her da krigen brøt ut i Norge i 1940. På denne tiden drev han kafé på Øyjord utenfor Narvik.

Den 18. juni 1941 ble han arrestert, og sendt til både Sydspissen, Grini, Kvænangen og tilbake til Grini i løpet av det neste halvannet året. Den 26. november 1942 ble han deportert med skipet Monte Rosa. Ved ankomsten i Auschwitz ble han plukket ut til tvangsarbeid. Isak ble drept i januar 1943.

Isaks kone, Anna, var innlagt på sykehus under aksjonene mot de norske jødene. Hun ble i skjul plassert på en gård i Lier, hvor hun ble værende resten av krigen, og overlevde. Isak og Annas tre barn flyktet til Sverige og reddet også livet.

 Les mer om Isak her.

Kilder:
Jødisk museum Trondheim
Jødisk museum Oslo
Digitalarkivet: Kommunal folketelling 1923 for Kristiania kjøpstad

Personer relatert til denne artikkelen