Holocaust
Jødiske fotspor i nord er finansiert med hjelp av Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Stiftelsen Fritt ord
Slik bruker vi cookies

Marcus Bermann

Historien om Marcus Bermann som klarte å flykte fra nazistene.

Marcus Bermann ble født 16. juni 1891 i Wolmar (dagens Valmiera) i Litauen. Han kom til Norge med sin familie i 1903, og bosatte seg først i Bergen. Her gikk han både folkeskolen og utdannet seg på handelsskole. Da han var 20 år gammel flyttet familien videre til Trondheim.

Hans far, Israel, drev forretningen Berliner-bazaren i Kristiansund, og i 1916 flyttet Marcus til byen for å overta driften. Han drev forretningen fram til krigens utbrudd i 1940. Under bombingen av Kristiansund ble bygningen totalt ødelagt, og Marcus drev videre i en brakkebygning på Kirketomten før han ble arrestert av nazistene i 1942.

I april 1942 ble forretningen hans konfiskert, og Marcus ble arrestert og innsatt i Ålesund fengsel. Marcus har senere fortalt at han tror han ble arrestert fordi vareopptellingen nazistene ville han skulle gjøre gikk for sakte. Han visste i alle fall ikke andre mulige forklaringer på hvorfor han ble arrestert. Etter tre uker ble han sendt videre til Vollan fengsel i Trondheim. Her ble han nyresyk, og overført til Trondheim sykehus. I mellomtiden hadde kona, Jenny, blitt forvist fra sitt hjem og bodde hos slektninger.

På sykehuset ble Marcus igjen avhørt av nazistene, og ble fortalt at han skulle sendes til Oslo. Marcus fryktet han skulle bli sendt til Tyskland. I et avisintervju fortalte han senere om dette:

«Tyskerne forsøkte flere ganger å få meg tilbake igjen, men det lyktes ikke. Det kan jeg bare takke leger og søstre ved sykehuset for. Disse hjalp meg på alle måter i denne forferdelige tiden og av dem jeg husker, og som jeg er evig takknemmelig overfor, er legene Gilsaa og Ålvik. Det er i første rekke disse jeg kan takke for at jeg lever i dag».
– Marcus Bermann

 Han klarte å komme i kontakt med sin kone, og sammen flyktet de til Sverige i en forseglet jernbanevogn sommeren 1943.

«Vi ble plassert i en kuvogn sammen med folk fra hjemmefronten og der måtte vi sitte fullstendig stille hele natten mens toget passerte vaktstasjoner på vei mot Storlien og friheten. Men endelig var vi over grensen og alle kunne puste lettet ut». «..til tross for at alle mine nærmeste, bortsett fra kona, var borte – kanskje for alltid – ble tiden frem til frigjøringen i 1945 en lett og lys tid. Daglig fikk vi nyheter fra hjemlandet og svenskene gjorde alt de kunne for at vi skulle trives».
– Marcus Bermann

I juni 1945 kom Marcus igjen hjem til Kristiansund sammen med kona Jenny.

«Jeg begynte igjen med forretning, men det syntes i begynnelsen helt umulig ettersom jeg måtte starte på bar bakke. Likevel kom jeg i løpet av høsten i gang med forretningen på Kirketomta, og det takket være mine gamle forretningsforbindelser som hjalp meg storlig».
– Marcus Bermann

Ekteparet bodde i Kristiansund resten av livet. Marcus døde i 1972, og Jenny i 1981. De er begge gravlagt på den jødiske gravlunden i Trondheim. 

Personer relatert til denne artikkelen