Arbeidsliv
Jødiske fotspor i nord er finansiert med hjelp av Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Stiftelsen Fritt ord
Slik bruker vi cookies

S. Abrahamsen (konfeksjon)

Herre- og guttekonfeksjonsforretning i Krambugata 9. Aktuell i prosjektet «Kartet i Nerbyen».

B 1383 Krambugata 9
Fasaden til S. Abrahamsen i Krambugata 9. Tatt mellom 1914 og 1927 . (Kilde: Jødisk museum Trondheim)

Salomon Abrahamsen kom til Norge i 1898 fra Litauen. Som mange andre jødiske innvandrere i Norge, jobbet han som omreisende handelsmann sine første år. Blant annet reiste han med varer for det jødiskeide firmaet «S J Feinberg», som var basert i Christiania.

På begynnelsen av 1900-tallet slo han seg ned i Trondheim, og i 1904 åpnet han «S. Abrahamsen» i Fjordgata 1. I 1913 flyttet han denne forretningen til Krambugata 9, der den lå fram til 1927.

S. Abrahamsen ble markedsført som «herre- og guttekonfeksjon». Det var en butikk som sydde og solgte klær, primært for herrer. Som mange av de andre jødiske forretningene, tilbydde Abrahamsen et rimeligere alternativ til de litt dyrere klesbutikkene lenger opp i Trondheim sentrum. Bønder, fiskere og andre fra lavere samfunnslag var derfor viktige kundegrupper hos jødene i byen.

B 1432 Krambugata 9 Venstre Hjorne
Nerbyen, hjørnet av Søndre gate og Brattørgata. Abrahamsens butikk helt til venstre i bildet. Tatt mellom 1914 og 1927 (Kilde: Jødisk museum Trondheim)

Etter hvert gikk forretningen så bra at Salomon kunne kjøpe opp den store gården i Rianhjørnet ved Bakke bro. Dit flyttet han hele sin virksomhet i løpet av 20-tallet, i det som senere ble kalt «Abrahamsen-gården». I 1938 døde Salomon og sønnene hans Heiman og Oskar tok over butikkdriften.

Spor etter butikken i dag?

Bygget i Krambugata ble senere revet, og i dag ligger Olavskvartalet der. Omtrent der S. Abrahamsen lå, ligger i 2024 plateforretningen Crispin Glover, som er samarbeidspartner i Jødisk museum Trondheims prosjekt «Kartet i Nerbyen». Går du utenfor deres vindu, ser du et lite skilt til minne om den jødiskeide forretningen som åpnet der for over 100 år siden.

Les mer om prosjektet «Kartet i Nerbyen» her.

Kilder

Adressebok for Trondheim, utg. for årene 1888-1914 + 1916-1944

Jødisk museum Trondheim, arkivet

Mendelsohn, Oskar. 2019. Jødenes historie i Norge.

Personer relatert til denne artikkelen