Holocaust
Jødiske fotspor i nord er finansiert med hjelp av Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Stiftelsen Fritt ord
Slik bruker vi cookies

Sydspissen fangeleir

Under andre verdenskrig ble blant andre jødiske menn holdt fanget på Sydspissen.

Sydspissen fangeleir ble bygget utenfor Tromsø i juni 1941.

Som i mange andre tyske fangeleirer som ble bygget under krigen, ble de jødiske fangene behandlet svært dårlig. En norsk legasjon besøkte leiren i august samme år, og meldte om tilstandene: Fangene fikk lite mat, og måtte arbeide med stein og jord i opptil 12 timer i døgnet. De fikk ikke lov til å få besøk av sine nærmeste, og pårørende hadde i flere tilfeller blitt truet med arrestasjon og skyting om de nærmet seg leiren.

En av de norsk-jødiske fangene på Sydspissen var Oscar Bernstein. Han ble født i Fredrikstad 27. august 1910, og flyttet senere nordover. Bernstein var utdannet lege, og drev sin egen legepraksis i Narvik. Nyttårsaften 1940 giftet han seg med den ti år yngre Sara Asne Fischer, som ble født i Kristiansund.

Oscar ble arrestert 18. juni 1941 i sitt hjem i Narvik, og fraktet til fangeleiren i Tromsø. Der ble han sammen med de andre fangene satt til å bære stein. Senere ble han flyttet til leirens sykestue, der han ble tipset om å flykte til Sverige av en av fangevokterne. Ved hjelp av sine medisinkunnskaper klarte Oscar å gjøre seg selv så syk at han ble løslatt. Han klarte dermed å flykte til Sverige med sin kone Sara, og overlevde krigen. Han var den eneste av de norsk-jødiske fangene som senere kunne fortelle om sine opplevelser på Sydspissen fangeleir.

Personer relatert til denne artikkelen