Religiøst liv
Jødiske fotspor i nord er finansiert med hjelp av Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Stiftelsen Fritt ord
Slik bruker vi cookies

Synagogen

Europas nordligste synagoge ligger i Norge.

B 4311
Synagogen i Trondheim, 1947.

Dagens synagoge ligger i Arkitekt Christies gate 1b i Trondheim. Her har det vært synagoge siden 1925, etter at Det Mosaiske Trossamfunn kjøpte bygningen noen år tidligere. Det hadde tidligere vært en liten synagoge i St. Jørgensveita, men da det norsk-jødiske miljøet vokste på starten av 1900-tallet, ble det nødvendig å flytte til noe større. Trondheims synagoge er Europas nordligste synagoge.

St Jorgensveia Forste Syn
Synagogen i St. Jørgensveita 7

Synagogen er bygget som en ortodoks synagoge. I ortodoks jødedom sitter kvinner og menn hver for seg under gudstjenesten. Derfor har synagogen i Trondheim et galleri hvor kvinnene har sittet. I dag er det ikke lenger praksis at menn og kvinner skal sitte adskilt.

Synagogen brukes ikke bare til gudstjenester. Her finnes cheider, en tradisjonsskole for jødiske barn. Synagogen er i bruk på helligdager, som på shabbat og høytider som Rosh Hashana – det jødiske nyttår. Det holdes også konserter her, blant annet under Jødisk kulturfestival. Bygningen, som ble bygget i 1864 som Trondheims første togstasjon, huser også Jødisk museum. Ved et besøk til museet er det også mulig å få en omvisning i synagogen.

B 2742
Gudstjeneste i synagogen, 2003.
B 3319
Gudstjeneste i syangogen, 2004.
Togstasjon
Togstasjonen i Trondheim, som senere ble synagoge.