Arbeidsliv
Jødiske fotspor i nord er finansiert med hjelp av Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Stiftelsen Fritt ord
Slik bruker vi cookies

Tromsø herreekvipering

Forretningsmannen Selik Sakolsky drev Bekledningsmagasinet i Tromsø.

Tromso Herrekvipering
Kilde: Perspektivet museum.

Selik Sakolsky ble født i Polen 24. desember 1888. Det er uvisst når han flyttet til Norge, men i 1915 giftet han seg med Helga Viktoria Johannessen i Tromsø. Helga var født i byen, og tilhørte ikke det jødiske trossamfunnet. På denne tiden var det uvanlig, og lite akseptert, at man giftet seg utenfor sin egen religion. Likevel giftet altså Selik og Helga seg, og sammen skal de ha fått en datter, Solveig. Ekteskapet ble oppløst på begynnelsen av 1930-tallet.

I 1937 giftet Selik seg på nytt, med den 24 år yngre Rebekka Shotland. Rebekkas foreldre, Meyer og Rosa, ble begge født i datidens Russland, men kom til Norge ved århundreskiftet. Rebekka ble født i Trondheim, og var ti år gammel da familien flyttet nordover til Tromsø. Rebekkas familie drev klesbutikken Bekledningsmagasinet i byen, og kanskje var det gjennom forretninger at Selik traff sin fremtidige kone. De giftet seg i 1937, da Selik var 49 år og Rebekka 25 år gammel. Etter tre års ekteskap fikk de en datter, Ruth, som ble født i 1940.

Selik var en dreven forretningsmann, og dro på flere forretningsreiser i forbindelse med butikken sin, blant annet til USA i 1929.