Arbeidsliv
Jødiske fotspor i nord er finansiert med hjelp av Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Stiftelsen Fritt ord
Slik bruker vi cookies

Britannia hotell

Musikeren Jac Maliniak var den første kapellmesteren i Britannia hotells Palmehave.

Første verdenskrig utløste en rekke uroligheter i Europa. Mange steder, som blant annet i Polen, gikk dette ut over jødene. Blant dem som måtte flykte som følge av krigen var Jacques Maliniak og hans familie. Jacob, som ble kalt Jac, var født i Warszawa i Polen i 1883 og utdannet seg til musiker på musikkonservatoriet. Da han og kona, Mathilde, med datteren Maryla, kom til Trondheim i 1918, hadde han allerede en suksessfull karriere bak seg. Blant annet hadde han jobbet som restaurant- og orkestermusiker i Berlin i flere år. Hjemme i Warszawa hadde Jac spilt under ledelse av selveste Edvard Grieg. Da familien Maliniak kom til Norge og Trondheim 8. juli 1918 hadde de allerede bodd noen år i Sverige. De bosatte seg i Trondheim fordi Jac hadde fått tilbud om å starte kapell (et lite orkester) i Palmehaven på Britannia hotell.

M7
Jac Maliniak.

Jac ble den første kapellmesteren i Hotell Britannias Palmehave. Palmehaven er hotellets restaurant og finnes fortsatt den dag i dag. Jac og hans orkester spilte til middag og til dans senere på kvelden. Mange sa i ettertid at Jac var for stor for lille Trondheim. Egentlig burde han ha vært i en eller annen storby i Europa, for eksempel Berlin, der han hadde arbeidet noen år tidligere. I tillegg til å arbeide i Trondheim, reiste Jac til steder utenfor byen hvor han opptrådte. Han komponerte også mindre musikkstykker, hvorav et par klaverstykker nylig er spilt inn. I et par års tid bodde han og familien i Kristiansund. Han jobbet da på Kafé Kristiansund. Jac fikk gleden av å spille for et større publikum på sin 55-årsdag – da dirigerte han selveste Trondheim symfoniorkester, noe som fikk stor oppmerksomhet og glitrende anmeldelser i byens aviser. 

M10
Kapellmester Jac Maliniak, stående i midten av bildet.
M12
Musikkprogram fra 1935. Jac er oppført som fiolinist.
M13
Konsertprogram. Jac står oppført som del av en strykekvartett.

Jacs barnebarn, Liv, har blitt fortalt at de ikke opplevde noen motvilje eller fiendtlighet i Trondheim, selv om de var «fremmede fugler». Men etter den tyske okkupasjonen av Norge ble alt annerledes. Symfoniorkesteret hadde hatt fast tilholdssted i Frimurerlosjen, men i 1940 ble bygget overtatt av nazistene. Jac, Mathilde og Maryla bodde på denne tiden i en bygning som ble kalt Studenterhjemmet, og de opplevde å bli kastet ut av sitt eget hjem. Igjen var det behov for flykte fra en krig, men denne gangen lyktes det ikke. Jac og Mathilde ble arrestert i oktober og november 1942. Datteren Maryla hadde giftet seg og flyttet til Oslo i 1932. Mannen hennes, Gunnar Daasvatn, besøkte Jac og Mathilde under deres tid på Bredtveit fengsel i Oslo. Jac og Mathilde ble sendt videre til Auschwitz og ble drept ved ankomsten 3. mars 1943. Det er lagt ned snublesteiner for Jac og Mathilde utenfor deres tidligere hjem i Elgesetergate 30.

Hva som skjedde med Maryla kan du lese her.

Maryla Og Jac
Jac (til høyre) og datteren Maryla, som også var musiker, spiller sammen.
Personer relatert til denne artikkelen