Holocaust
Jødiske fotspor i nord er finansiert med hjelp av Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Stiftelsen Fritt ord
Slik bruker vi cookies

Cissi Klein

Cissi Klein ble arrestert av nazistene som trettenåring.

B 1037
Cissi Klein. Bilde fra skolekatalogen til Kalvskinnet skole 1942/1943.

Cissi Klein ble født i Narvik i 1929. Hun hadde en storebror, Abraham, som var tre år eldre. Da Cissi og Abraham var små, flyttet de sammen med foreldrene sine, Wulff og Mille, til Trondheim. Her startet familien opp butikken Sæbemagasinet som før krigen lå i Munkegata 31.

B 2375
Familien Klein. Fra venstre: Abraham, Wulff, Cissi og Mille, ca. 1935.
B 2374
Cissi, moren Mille og broren Abraham, ca. 1935.
B 2376
Cissi med familien på Munkholmen. Fra venstre: Cissi på fanget til sin bestemor, faren Wulff, mor Mille, og bror Abraham på fanget til Mille. Bildet er fra ca. 1935.

Da krigen brøt ut i 1940 gikk Cissi på Kalvskinnet skole. Hennes skolevenninne, Gunvor, har fortalt at barna fort lærte å vise motstand mot de tyske soldatene. De kjøpte hønseringer, ringer man merket hønsene med, i rødt, hvitt og blått. Av disse laget de smykker.  Hverdagen var forandret, men barna gikk fortsatt på skolen. En høstdag to år etter krigens utbrudd satt Cissi i klasserommet da det banket på døra. En mann var kommet for å hente Cissi. Gunvor, lærerinnen og resten av klassen satt sjokkert tilbake. Dette var den siste gangen de så Cissi. Hun ble internert i sitt eget hjem sammen med sin mor. Hennes far og bror var blitt arrestert, og satt på Falstad fangeleir utenfor Levanger.

Internere

Internering vil si å bli innesperret. Alle jødiske kvinner og barn ble innesperret i tre leiligheter i Trondheim i oktober og november 1942. Nazistene hadde tatt all eiendom til jødene, dvs. alle penger, møbler, ting, butikker og leiligheter og hus de eide. Jødiske menn over 15 år ble arrestert 6. og 7. oktober 1942, mens kvinnene og barna ble sperret inne i tre leiligheter, blant annet i Cissis families leilighet.

25. november 1942 ble hele familien sendt til Bredtveit fengsel i Oslo. Cissi, faren Wulff og broren Abraham ble videre deportert med skipet «Gotenland» til konsentrasjonsleiren Auschwitz. Cissi ble ved ankomsten til leiren 3. mars 1943 sendt direkte til gasskamrene og drept. Hennes far og bror led samme skjebne. Cissis mor, Mille, ble innlagt på sykehus i Oslo, og klarte å flykte til Sverige. Hun kom aldri over tapet av familien sin, og flyttet senere til Israel.

I 1997 ble det avduket et minnesmerke over Cissi i parken utenfor leiligheten på Museumsplass 3. Den forestiller Cissi sittende på en benk med skolesekken i fanget. Hun har blitt et symbol på de forbrytelsene som ble begått ved deportasjonen av de nordenfjeldske jødene under krigen. Hvert år blir det lagt ned blomster ved minnesmerket fra elever på Cissis gamle skole.

B 2408
Cissi på skitur.
Personer relatert til denne artikkelen