Holocaust
Jødiske fotspor i nord er finansiert med hjelp av Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Stiftelsen Fritt ord
Slik bruker vi cookies

Julius Paltiel

Julius Paltiel var bare 19 år da han ble sendt til Auschwitz.

Julius Paltiel ble født 4. juli 1924 i Trondheim, av foreldrene Salomon og Kaja Ruth. Familien drev en klesforretning i Brattørgata, S. Paltiel, etter Julius' far Salomon. Det var Julius' bestefar, Israel, som startet butikken allerede i 1891. Julius bodde i etasjen over butikken, sammen med moren Kaja og storebroren Idar, da krigen brøt ut i 1940. Julius arbeidet da som disponent (daglig leder i butikken), og var 15 år gammel.

B 1708
Julius (til høyre) med storebror Idar.
B 1707
Salomon Paltiel (til høyre) foran familiens butikk, S. Paltiel, sammen med en av de ansatte.

Sammen med andre jødiske menn og gutter over 15 år ble Julius arrestert under unntakstilstanden høsten 1942, og sendt til Falstad fangeleir. Hans mor ble internert i en leilighet i byen sammen med andre jødiske kvinner og barn. Julius hadde kort tid før blitt tipset om at nazistene planla en arrestasjon av byens jøder, men moren trodde ikke på ryktene og nektet å flykte. Julius ville ikke flykte uten moren, så han ble i byen.

B 1709
Kaja Ruth, Julius' mor, til venstre, med en av sine sønner på armen.

I november samme år ble Julius, sammen med de andre norske jødene på Falstad, sendt til Bredtveit fengsel i Oslo. Den 25. februar ble han sendt med skipet D/S Gotenland til Auschwitz konsentrasjonsleir. Hans mor ble ved ankomst til leiren sendt direkte til gasskamrene og drept. Hans bror, Idar, hadde blitt arrestert i Larvik, og var derfor blitt deportert med D/S Donau allerede i november 1942. Idar ble tatt ut til tvangsarbeid, men ble sendt i gasskamrene den 13. februar 1943 etter å ha blitt skadet. Han døde altså bare et par uker før Julius og moren deres kom til Auschwitz.

B 1685
Julius (i midten) sammen med tvillingene Pelle og Assor Hirsch. De overlevde også tiden i konsentrasjonsleir. Bildet er tatt i forbindelse med et intervju i den danske avisa Politiken, i 1945.

Julius ble også tatt ut til tvangsarbeid, og overlevde på mirakuløst vis oppholdet i Auschwitz, og dødsmarsjen til konsentrasjonsleiren Buchenwald, før frigjøringen i 1945.

Da han kom tilbake til Trondheim etter krigen var hele hans familie, store deler av slekten og mange venner borte. Han gjenopptok familiebedriften S. Paltiel, og brukte resten av sitt liv på å fortelle sin historie, blant annet til tusenvis av ungdom rundt om i landet. Han skrev også bok om sine opplevelser.

B 1690
Fem av de overlevende fra Auschwitz. Av de over 170 jødene som ble deportert fra det nordenfjeldske området, kom bare fire tilbake. Fra venstre: Assor Hirsch, Samuel Steinmann (fra Oslo), Leo Eitinger, Julius Paltiel og Pelle Hirsch.
B 1703
Seremoni i den frigjorte konsentrasjonsleiren Buchenwald, 1. mai 1945. Julius holder det norske flagget.
B 1715
Assor Hirsch, Samuel Steinmann, Julius Paltiel, Leo Eitinger og Pelle Hirsch etter frigjøringen av konsentrasjonsleiren Buchenwald, i 1945. Bildet er tatt av Julius' fetter, Josef Mendelsohn. Josef var en del av de amerikanske styrkene som frigjorde tyske konsentrasjonsleirer på slutten av andre verdenskrig. Han var fotointeressert, og hadde derfor med seg kameraet, og tok fargebilder fra frigjøringene.
B 1837
Julius på skitur ca. 1950.

Litteratur:

Vera Komissar, På tross av alt: Julius Paltiel – norsk jøde i Auschwitz (Trondheim, Communicatio forlag, 1995)

Jakob Lothe og Anette Storeide (red.), Tidsvitner: Fortellinger fra Auschwitz og Sachsenhausen (Oslo, Gyldendal, 2006)

Personer relatert til denne artikkelen